Enskild firma bokföring

Bokföring är kritiskt för alla företag, så även de allra minsta. Bokföring i enskild firma är lite enklare än bokföring i större bolag, men utan rätt verktyg kan det ändå vara riktigt knepigt. En av de största fördelarna med bokföring i enskild firma är att man nästan alltid kan använda sig av kontantmetoden, som anses vara smidigare än faktureringsmetoden. Grunderna är dock desamma – när du bokför ska du “föra bok” över alla affärshändelser som sker i företaget. En affärshändelse är i praktiken något som skapar en insättning eller utbetalning (inkomst eller utgift), av vilka samtliga ska kunna redovisas och förklaras. Bokföring ska alltid genomföras oavsett om det är högsäsong eller om firman är vilande (men i det senare fallet blir den förstås ganska enkel – bara nollor).

Bokföring i enskild firma

Bokföring kan verka exotiskt, svårt, utmanande eller helt enkelt bara tråkigt. En bilverkstad drivs förmodligen av någon som har en passion för bilar och fordon, men som kanske inte brinner för administration och siffror. Man behöver dock inte älska bokföring för att vara bra på det, men det är lite av en egen vetenskap. Matematiska kunskaper är inte så viktiga som man kan tro, i vart fall inte om man har ett bra bokföringsprogram. Det viktiga är att känna sig säger och trygg i det man gör, så att man undviker misstag samt att det går ganska snabbt. Tid man lägger på bokföring är tid som kunnat läggas på annat. För många småföretagare, vilket enskild firma vanligtvis innebär, kan det istället vara en bra idé att anlita en bokföringskonsult som hanterar bokföringen. Har man råd med det kan det vara ett smidigare alternativ, men det är inte helt utan nackdelar.

Bokför själv – om du kan

När man driver ett företag är det inte alltid lätt att hålla koll på hur det går. Det finns många, kanske tusentals, historier om företagare som njuter av livet i tron om att företaget går lysande, fast det i själva verket förlorar pengar eller ligger back. Anledningen till det är för det mesta att företagaren inte själv har koll på sin bokföring, och utan bokföring har man inget helhetsperspektiv. Om man bara står på golvet i en butik och tar emot pengar eller träffar kunder och fakturerar så får man ett snävt perspektiv där man mest bara ser pengar komma in.

För varje krona som kommer in kan man dock på sin höjd behålla en halv (och även det är generöst tilltaget) så det gäller att vara aktsam. Det är också inte alltid så enkelt att hålla isär sina egna, privata utgifter och företagets i en enskild firma eftersom den privata personen och företaget är så nära sammankopplat. Generellt sett är det alltså ingen större diskussionsfråga – kan man bokföra själv så bör man verkligen göra det. Men om man å andra sidan inte känner sig bekväm med det och riskerar göra misstag så bör man kanske istället anlita någon.

Bäst är att göra båda delarna, på så vis att man inledningsvis anlitar hjälp så man vet att bokföringen görs på rätt sätt, samtidigt som man lär sig själv längs vägen. Ett bokföringsprogram är en relativt liten utgift och det finns bra böcker som hjälper dig med enskild firma att komma igång med bokföringen på rätt sätt.